Detajli zrakotesne gradnje pri
lesenih stavbah

zrakotesnost lesene hiše ZIMICELL

Pri lesenih stavbah je zrakotesnost precej bolj pomembna kot pri masivno grajenih stavbah. Slaba zrakotesnost pomeni prehajanje zračne vlage v toplotno izolacijski ovoj stavbe. Pozimi, ko je zunaj hladno, vlaga v izolaciji kondenzira. Naravne izolacije sprejmejo več vlage, mineralne izolacije vlage ne sprejmejo in se hitro namočijo. Vlago sprejme les, ki pri visoki vlažnosti in slabem sušenju najprej zaplesni, kasneje se pojavi guba in trohnoba. Les lahko v nekaj letih povsem propade.

Zračna vlaga prehaja v toplotno izolacijski ovoj stavbe zaradi razlike zračnih tlakov. Pozimi je zunaj hladno, v stavbi pa toplo. Vsa vlaga, ki nastaja v stavbi (dihanje, potenje, čiščenje, sušenje perila, tuširanje……) se upari. Z uparjanjem poveča svoj volumen. Ta pojav pozna vsaka gospodinja, ki pri kuhanju pokrije lonec z pokrovko. Voda, ki se uparja, bistveno poveča svoj volumen in naredi nadtlak v loncu. 

Dovolj govora,
zgradimo nekaj skupaj

celulozna izolacija ZIMICELL

Pri leseni stavbi je zato zelo pomembna zrakotesnost. Ta mora biti izvedena na topli strani izolacije, ne na fasadi ali nad izolacijo v strehi. Vlaga ne sme imeti dostopa do toplotne izolacije, saj se bo v neki točki v izolaciji ohladila pod točko rosišča (okrog 13 stopinj Celzija) in začela kondenzirati. V kolikor bo kondezacije preveč in se izolacije ne more hitro posušiti, bo lesen objekt začel propadati.

Zrakotesni ovoj lesene stavbe je sestavljen iz:

  • tal
  • zunanjih sten
  • strehe

Celoten ovoj mora biti tesnjen neprekinjeno.  Zunanje stene morajo biti tesnjene tudi na mestih kjer se na njih priključi predelna stena. Pri montaži lesne stavbe iz lesenih okvirjev je potrebno najprej postaviti zunanjo steno, jo zatesniti (na tla, stike plošč ali folij, priklop proti stropu), potem se lahko montira predelna stena. Stene pritličja je potrebno zrakotesno povezati s stenami zgornje etaže. Zrakotesnost strehe mora biti izvedena na zunanje stene in čez predelne stene. Predelne stene v mansardi ne smejo prebijati zrakotesne ovire proti strehi. Izvedbe so lahko različne. Več o tem bom pisal kasneje, za nasvet za vaš primer izvedbe pa mi lahko pošljete skice ali načrte ali slike.

Celulozna izolacija

Zrakotesnost in meritve zrakotesnosti Blowerdoor