Celulozna izolacija

Celulozna izolacija je toplotna in zvočna izolacija

Kaj je celulozna izolacija?

Celulozna izolacija je toplotna in zvočna izolacija. Narejena je časopisnega papirja z dodatkom mineralnih soli, ki ščitijo papirna vlakna pred živalmi, ognjem, plesnimi in trohnenjem. Časopisni papir v proizvodnji razvlaknimo v papirna vlakna.

Prednosti celulozne izolacije so:

  • strojna vgradnja izolacije (zapolni ves prazen prostor)
  • velik fazni zamik toplote (sonce poleti počasneje pregreje izolacijo)
  • zmožnost absorbcije zračne vlage in oddajanje le te
  • ekološki recikliran material (višja subvencija Ekosklada)

Celulozna izolacija je v obliki malih kosmičev (vlaken) papirja, ki so v proizvodnji stisnjeni v kocke dimenzij 40x30x80cm. Vgrajujemo jo z vpihovalnim strojem, ki kocke izolacije  ponovno zdrobi v majhna vlakna in jih po cevi vpiha v vnaprej pripravljene zaprte  konstrukcije.

Vpihovalni stroj stoji v kombiju pred objektom, ki ga izoliramo, izolacija pa potuje v objekt po cevi z zračnim pritiskom. Izolacija napolni prazen zaprt prostor v strehi ali leseni steni. Prilagodi se obliki prostora in prostor v celoti izolira brez špranj in praznih prostorov. Konstrukcija mora biti pred vpihovanjem zelo dobro pripravljena in narejena po naših navodilih. Ker izolacijo vpihujemo z zračnim pritiskom, lahko nepravilno pripravljene stropove in stene napne in poškoduje. Stene morajo biti oplaščene z OSB ploščo debeline min 15mm na notranji strani in lesnovlakneno ploščo debeline min 60mm na zunanji strani (ob razmaku stebrov max 70cm). Na stropu mora biti pod kovinsko ali leseno konstrukcijo napeta in zrakotesno lepljena armirana (ojačana)  folija. Pod folijo morajo biti privijačeni distančniki debeline min 12,5mm pri kovinski konstrukciji ali deske debeline min 22mm pri leseni konstrukciji.  Kovinski profili ali deske morajo imeti medosno razdaljo max 400mm.

Dovolj govora,
zgradimo nekaj skupaj

vpihovanje celulozne izolacije ZIMICELL

Gostota vpihovanja je odvisna od mesta vpihovanja. Najmanjšo gostoto vpihujemo na ravnih stropovih, srednjo gostoto pri poševnih strehah, najvišjo gostoto pa v stenah.

V nobenem primeru pa izolacija ni zelo trda. Izolacija nima nosilnosti, zato mora biti vedno zaprta v nosilne konstrukcije. 

Kadar izolacijo uporabljamo kot zvočno izolacijo, mora biti debelina izolacije izolacije vsaj 10cm. Debelino izolacije določa debelina konstrukcije. Konstrukcijo moramo vedno v celoti napolniti. 

Izolacijo velikokrat vpihujemo v stare lesene stropove med stropnike. Napolnimo celotno višino praznega prostora med stropniki. Zelo dobro zvočno izolira govor in glasbo. Ne izolira pa udarnega zvoka v stropovih! Udarni zvok se prenaša prek nosilnih konstrukcij (leseni tramovi, stene) in ga izolacija vpihana med stropnike ne more zaustaviti!

Materiali za gradnjo skoraj ničenergijskih hiš

Zrakotesnost in meritve zrakotesnosti Blowerdoor