Prosim izberite tip
povpraševanja

Hitro povpraševanjePodrobno povpraševanje

Hvala za poslano povpraševanje.
Želimo vam veliko poslovnih uspehov!
preusmerjam...

Lesena podkonstrukcija

Pri vpihovanju celulozne izolacije je predpriprava ključnega pomena, zato je izjemno pomembno, da je pred pričetkom del, ostrešje primerno pripravljeno. Obvezna je vgradnja sekundarne kritine (lesno-vlaknene plošče ali deske + folija), v izjemnih primerih pa lahko celulozno izolacijo vpihamo pod plošče Termotop ali zgolj sekundarno kritino npr. Tyvek (v tem primeru je priporočljivo, da si objekt pred pripravo stropne konstrukcije ogleda naš strokovnjak). Priporočena debelina vpihane izolacije je 30 cm, pri novogradnjah pa od 35 cm navzgor.

V predelu strehe, zrakotesno ravnino daje parna ovira ali parna zapora, zato mora biti le ta natančno polepljena z materiali, ki bodo obdržali prvotne lastnosti skozi celotno življenjsko dobo objekta.

image1

Pred nameščanjem parne zapore je potrebno narediti podkonstrukcijo, pri čemer primarne letve podkonstrukcije potekajo vzporedno s špirovci ali stropniki. Razmak med letvijo in špirovci naj bo vsaj 5 cm, spodnji rob podkonstrukcije pa naj bo od zgornjega roba špirovca ali stropnika spuščen toliko, kolikor bo končna debelina vpihane izolacije. Letve podkonstrukcije (priporočena dimenzija minimalno 4 x 5 cm) so pritrjene na špirovec ali stropnike z OSB lamelami na razdalji 80 do 100 cm. Namesto OSB lamel se lahko uporabi tudi smrekove deske debeline 24 mm in širine 8 – 10 cm ali pa enake letve kot so primarne letve podkonstrukcije.

image2

Na primarne letve podkonstrukcije se prilepi dvostranski lepilni trak (ATP dvostranski lepilni trak širine 2 cm), na katerega nato prilepimo armirano parno oviro (VD+ ali INTELLO PLUS). Stik parne zapore na ometane stene ali OSB plošče pri lesenih hišah, tesnimo s trajno elastično maso (ORCON CLASIC).

image4Z montažo parne ovire začnemo na sredini, nato pa jo pritrjujemo levo in desno, pri čemer si pomagamo z dvostranskim lepilnim trakom ali sponkami. Parno oviro je potrebno na stikih prekrivati 15 cm (minimalno 10 cm). Na stiku parne ovire nanesemo trajno elastično tesnilno maso, preklop med obema folijama pa dodatno zalepimo z lepilnim trakom za lepljenje parnih zapor/ovir (ATP lepilni trak 6 cm). Folijo, lepilni trak in tesnilno maso na vseh stikih natančno zadrgnemo tako, da se masa razširi na približno 2 cm širine in da pod lepilnim trakom ni zračnih mehurčkov ali gub.image5Posebno pozorno je potrebno nameniti namestitvi parne ovire na stikih ravnega dela stropa s poševnino. Paziti je potrebno, da je povsod prekrivanje folije vsaj 10 cm, na stikih pa je potrebno uporabiti tesnilno maso in lepilni trak.image6V kotih je potrebo namestiti nekoliko več tesnilne mase in folijo razporediti tako, da se brez gub, lepo prilega podlagi. Za zagotavljanje zrakotesnosti in vpihovanje celuloze, so primerne le armirane parne ovire (Sd≥2m), zalepljene po teh navodilih.

image8

Pri prebojih parne zapore ali ovire za luči, prezračevanje, ter ostale inštalacije, v folijo naredimo križno zarezo skozi katero speljemo cev, jo nato natančno oblepimo z lepilnim trakom in po potrebi zatesnimo še s tesnilno maso (ORCON CLASIC).

image12

Za namestitev vgradnih luči je potrebno v parno zaporo vgraditi kovinsko komoro, v katero kasneje vgradimo vgradno luč. Komora ima na zadnji strani luknjo za dovodno cev instalacije, na spodnjem robu pa ima zapognjene vogale na katere se s tesnilno maso prilepi parna ovira. Cev za dovod instalacij se mora tesno prilegati kovinski komori, potrebno pa jo je zatesniti s tesnilno maso. Kovinske komore so lahko namensko narejene (20 × 20 × 20 cm), z robom za pritrditev parne ovire, z malce iznajdljivosti, pa lahko uporabite kar pasje posode za hranjenje.

image13

Ko je parna ovira ustrezno pritrjena in zalepljena prečno na primarno konstrukcijo, pritrdimo podkonstrukcijske letve za namestitev mavčno kartonske obloge. Te še dodatno držijo parno oviro trdno na svojem mestu. Najprimernejše letve za pritrditev so debeline 24 mm in širine 8 cm, lahko pa uporabimo tudi debelejše. Maksimalna razdalja med letvami je 40 cm. Prostor, za debelino letve, ki nastane med mavčno kartonsko oblogo in parno oviro, lahko izkoristimo za razvod inštalacij. To je z vidika zrakotesnosti zelo dobra rešitev, saj je včasih težko zatesniti preboje inštalacij v parni oviri.

image14

Če potrebujemo zelo širok inštalacijski kanal za razvod prezračevanja, odtokov, se v ta namen na sekundarne letve pritrdi še dodatna tipska kovinska konstrukcija za suhomontažni strop.

image3

Vpihovanje celulozne izolacije poteka z vrha, če je v neogrevanem podstrešju dovolj prostora, sicer pa poteka iz spodnje strani preko parne ovire. Cev za vpihanje se potisne v vsak prazen prekat skoraj do konca in se jo nato med vpihovanjem postopoma vleče nazaj, proti izhodni odprtini.

image13

Ko izolacija doseže določeno gostoto jo zračni pritisk ne more več komprimirati, zato se material v cevi ustavi, daljinska naprava s katero upravljamo vpihovalni stroj pa zapiska.

image17

Po zaključku vpihovanja se vse luknje v parni oviri zalepijo s širokim lepilnim trakom, tako da je parna ovira po celotni površini popolnoma zrakotesna.

image18

Po vpihovanju celulozne izolacije se namestijo mavčno kartonske plošče in stene so pripravljene na slikopleskarska dela.

Zanima me več